Zalogowany jako: .   Wyloguj się
Strona 1 z 2  

Jaka jest norma TSH?

Zobacz artykuły na temat:nadczynnośćchorobatarczycaniedoczynnośćtshhormonydiagnostyka
Ocena stężenia TSH (hormonu tyreotropowego) jest podstawowym badaniem hormonalnym w chorobach tarczycy. Jaka jest norma TSH i od czego zależy? Co mówi podwyższone, a co obniżone stężenie TSH w surowicy? Czy samo badanie TSH wystarcza do oceny funkcji tarczycy?

Za niskie TSH – skąd się bierze?

Czym jest TSH?

Tyreotropina (TSH) jest hormonem produkowanym w przednim płacie przysadki. Jej działanie polega na stymulowaniu tarczycy do wytwarzania i uwalniania hormonów: tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3). Pozostaje w ujemnym sprzężeniu zwrotnym z krążącymi hormonami tarczycy, co oznacza, że wysokie stężenia hormonów tarczycy hamują syntezę i wydzielanie TSH, a niskie stężenia T3 i T4 pobudzają produkcję TSH. Wpływ na wydzielanie TSH mają także inne hormony oraz leki.

Wyniki TSH, czyli jaka jest norma TSH?

Zakres normy TSH wynosi 0,4–4,0 mU/l. Może się on różnić w zależności od metody pomiaru stosowanej w danym laboratorium. Zazwyczaj przy otrzymanym wyniku jest podane, jaki zakres jest uznawany za normę. Nowoczesne metody są bardzo czułe, dzięki czemu wykrywają nawet bardzo niskie stężenia TSH. Badanie to jest bardzo swoiste, ponieważ TSH nie daje reakcji krzyżowych z hormonami o podobnej strukturze, co mogłoby zafałszować wynik.

Przyczyną obniżonego stężenia hormonu tyreotropowego jest najczęściej nadczynność tarczycy, kiedy to jej hormony uwalniane w nadmiarze hamują wydzielanie TSH. Do rzadszych przyczyn należą: wtórna (uszkodzenie przysadki) i trzeciorzędowa (dysfunkcja podwzgórza) niedoczynność tarczycy, głodzenie oraz współistnienie ciężkich chorób ogólnoustrojowych.

Warto przeczytać: Jak objawia się nadczynność tarczycy?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Badanie TSH – jak rozpoznać nadczynność lub niedoczynność tarczycy? [video]

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 381
dodano: 22:28 2016-05-04 przez: ~gość (188.238.*.*)
Do poprzedniej prośby Hcg
dodano: 22:24 2016-05-04 przez: ~gość (188.238.*.*)
Czy mogę prosić o interpretację wyników TSH 4,9 mU/l T4 17.9 pmol/l Prolaktyna 181 mU/l Hcg
dodano: 10:07 2016-04-02 przez: ~gość (46.186.*.*)
Witam, mam wynik 4,910 czy to nie lekka przesada? Musze zrobić USG.
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter