Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jakie objawy może wywoływać chora tarczyca?

Zobacz artykuły na temat:szyjachorobaobjawytarczycahormony
Objawy chorobowe pojawiają się zarówno przy nadmiarze, jak i przy niedoborze hormonów tarczycy. Dolegliwości mogą dotyczyć wszystkich narządów. Same powiększenie tarczycy również wywołuje objawy ze strony okolicznych tkanek.

Jakie dolegliwości sugerują powiększenie tarczycy?

Powiększenie tarczycy (tak zwane wole) może zostać wykryte przez lekarza podczas rutynowego badania, może być zauważone przez samego chorego (zmiana kształtu szyi) lub przez inne osoby z otoczenia.

Tarczyca znajdująca się w przedniej, środkowo-dolnej części szyi, powiększając się powoduje wzrost obwodu szyi. Kołnierzyki dotychczas noszonych koszul stają się zbyt ciasne a założenie bluzki z golfem powoduje uczucie dyskomfortu.

Jako że tarczyca bezpośrednio przylega do struktur układu oddechowego, wole powodować może utrudnione oddychanie (duszność), rzadziej kaszel. Gdy gruczoł osiągnie znaczne rozmiary mogą wystąpić zaburzenia połykania.

Czytaj również: Czy wole zawsze musi być operowane?

Gdy brakuje hormonów

Niedobór hormonów tarczycy może być przyczyną wielu, bardzo różnorodnych objawów, często pozornie ze sobą niezwiązanych.

Chore osoby odczuwają osłabienie, zmęczenie. Stale towarzyszy im uczucie zimna. Masa ciała wzrasta - pomimo niezmienionego zwykle apetytu i aktywności fizycznej takiej samej jak przed chorobą. Skóra jest sucha i zimna, a włosy łamliwe i przerzedzone. Często pojawiają się zaparcia.

Serce bije wolniej, spada ciśnienie krwi. Siła mięśni zmniejsza się, pogarsza się tolerancja wysiłku. Upośledzeniu ulega także koncentracja i pamięć.

Oczywiście zwykle jest tak, że występują tylko niektóre spośród wymienionych objawów – im głębszy niedobór hormonów, tym więcej symptomów choroby.

Jak może objawiać się nadczynność?

Nadmiar hormonów tarczycy powoduje, że metabolizm przyspiesza – mimo odpowiedniej diety chore osoby chudną, są osłabione, stale jest im gorąco. Drażliwość, trudności z koncentracją czy problemy ze snem pojawiają się już przy niewielkim nadmiarze hormonów tarczycy.

Skóra jest wilgotna i stale spocona, włosy – cienkie i łamliwe. Mogą także pojawić się problemy z paznokciami.

Ponadto występuje przyspieszenie czynności i uczucie kołatania serca. Układ pokarmowy na nadmiar hormonów odpowiada zwiększeniem perystaltyki, częstszymi niż dotychczas wypróżnieniami, bądź też pojawieniem się luźnych stolców.

U kobiet pojawić się mogą zaburzenia miesiączkowania (zwykle polegające na wydłużeniu cyklów miesiączkowych), u mężczyzn – problemy z potencją.

Polecamy: Jak niebezpieczna może być nadczynność tarczycy?

Dowiedz się więcej o tarczycy z naszego forum medycznego.


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Badanie TSH – jak rozpoznać nadczynność lub niedoczynność tarczycy? [video]

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 40
dodano: 00:15 2016-04-14 przez: ~gość 241 ¢£° (37.47.*.*)
Mam pytanie do: gość (81.190.*.*) w jaki sposób zatem leczyć niedoczynność tarczycy. Masz jakieś swoje sposoby? Jestem bardzo ciekawa...
dodano: 20:24 2016-04-06 przez: ~gość (81.190.*.*)
Po diabła te całe artykułu jak przerażająca większość endokrynologów nie potrafi leczyć tarczycy, nie zleca badań całego panelu tarczycowego polegając głownie na badaniu tsh i ft4 co jest kpiną. Możecie brać ten swój Euthyrox do końca życia i dalej czuć objawy niedoczynności. Nie nakażdego Euthyrox działa, ja osobiście jestem jedną z wielu ofiar leczenia tylko Euthyroxem, po kilku latach takiego pseudoleczenia jestem już wrakiem hormonalnym. Boże, strzeż nasz od kiepskich lekarzy !!!!
dodano: 12:16 2015-08-13 przez: ~xcx (83.0.*.*)
Witam robilam badania na tarczyce wyszlo mi: tsh 2,89 (norma 0,27-4,2) ft3 3,44 (norma 2,0-4,40) ft4 1,16 (0,93-1,70) przeciwciala ATPO 44,0 (norma ponizej 34,0) przeciwciała ATG 406,80 (norma ponizej 115) o czym moga swiadczyc te przeciwciala? chce isc do lekarza i tak ale musze poczekac na wizyte, pozdrawiam
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter